Als ondernemer met een eigen bedrijfspand, kantoor of magazijn heb je een zakelijk energiecontract nodig. In je zoektocht naar een passend energiecontract kom je al gauw de begrippen kleinzakelijke en grootzakelijke energie nodig. Welk soort energie je nodig hebt voor je bedrijf hangt af van de totale capaciteit van alle elektrische aansluitingen binnen je onderneming. In dit artikel lees je meer over de verschillen tussen kleinzakelijke en grootzakelijke energie, zodat je precies weet voor welk zakelijk energiecontract je moet gaan. Ook lees je enkele tips om voordelige energie te scoren.

Wat is kleinzakelijke energie voor je bedrijf precies?

Een groot aantal ondernemers in Nederland heeft een kleinzakelijk energiecontract nodig. Dit zijn zzp’ers en veel mkb’ers die over een eigen bedrijfspand beschikken. Hoe je weet of je onder kleinzakelijk verbruik valt, is heel eenvoudig te checken. Controleer de totale capaciteit van alle elektrische aansluitingen binnen het pand. Is die capaciteit kleiner dan 3 x 80 Ampère? En is de capaciteit van de gasaansluiting kleiner dan 40m3 per uur? In dat geval heb je een kleinzakelijk energiecontract nodig. Je kunt altijd je netbeheerder raadplegen wanneer je niet weet hoe je dit moet controleren. In het geval van kleinzakelijke energie ontvang je altijd één factuur waarop alle kosten staan vermeld. Daarnaast betaal je iedere maand een voorschot op je energie; dus een vast bedrag op maandbasis. Wat dat betreft lijkt een kleinzakelijk energiecontract wel een beetje op een particulier energiecontract waarbij je ook maar één factuur krijgt en waarbij je iedere maand hetzelfde bedrag betaalt.

Wat is grootzakelijke energie voor je onderneming exact?

Naast kleinzakelijke energie kun je in aanmerking komen voor grootzakelijke energie. Het zijn met name de grote bedrijven, zoals fabrieken en magazijnen, waar grootzakelijke energie voor nodig is. Bij dit soort panden is de totale capaciteit van alle elektrische aansluitingen juist groter dan 3 x 80 Ampère. De capaciteit van de gasaansluiting is groter dan 40m2 per uur. Ook krijgen grootzakelijke verbruikers twee facturen in plaats van één. Zij ontvangen een factuur van de netbeheerder en eentje van de energieleverancier. Bedrijven met een grootzakelijk energiecontract hoeven daarnaast geen voorschot te betalen. Zij betalen iedere maand voor de energie die daadwerkelijk verbruikt is. Op die manier hoef je aan het einde niet bij te betalen, maar krijg je ook geen geld terug. Weet je niet zeker onder welk verbruik je valt? Neem dan contact op met je netbeheerder. Hij of zij kan je meer vertellen over jouw zakelijke energiecontract.

Voordelig energiecontract voor je bedrijf scoren

Over het algemeen maakt het niet veel uit of je kleinzakelijke of grootzakelijke energie hebt wanneer je de beste deal wilt scoren. Geen enkele ondernemer betaalt immers graag te veel voor zakelijke energie. Door te beginnen met zakelijk energie vergelijken weet je zeker dat je altijd het meest voordelige contract scoort. Zakelijk energie vergelijken is heel eenvoudig, zodra je eenmaal weet hoe het moet. Het is bijvoorbeeld aan te raden om een zakelijke energievergelijker te gebruiken. Dat is een online tool die voor jou automatisch op zoek gaat naar de beste deals om op basis van jouw jaarlijkse energieverbruik een goede match te vinden. Hierbij krijg je altijd meerdere aanbiedingen te zien waaruit je een keuze kunt maken. Het is goed om te weten dat je sowieso het volledige aanbod voorgeschoteld krijgt en dat je dus niet verder hoeft te zoeken. Dat scheelt je veel tijd en uiteindelijk ook geld. Let erop dat je altijd energie blijft vergelijken, ook wanneer je huidige energiecontract afloopt. Alleen op die manier scoor je voor je onderneming de beste deal met het meest scherpe tarief.

Leave a comment