Je hoort bovenstaande vraag natuurlijk niet zo vaak meer, want de meeste mensen zijn zich wel bewust van het nut van afval scheiden. Deze vraag is dan ook gemakkelijk te beantwoorden. Waarom we massaal afval scheiden, is omdat vele soorten afval kunnen worden gerecycled. Van oud papier en karton kan bijvoorbeeld nieuw papier worden gemaakt, dat kan worden gebruikt voor bijvoorbeeld verpakkingen. Oud glas kan worden gesmolten, en daarna wordt er simpelweg nieuw glas van gemaakt. En ook biologisch afval kan op een zeer nuttige wijze worden gebruikt.

Hoe gebeurt de scheiding van afval?

Afval scheiden dient het beste te gebeuren bij de bron, oftewel op de plek waar het wordt weggegooid. Daar is er namelijk de meeste controle op, en kan de persoon die het weggooit kiezen in welke categorie het thuishoort. Er zijn nog steeds mensen die het niet doen, maar dit is eigenlijk zonde, want het kost je maar weinig moeite. Elke keer als je iets weggooit hoef je het alleen maar in de juiste bak te doen, en daarmee draag je een steentje bij aan een betere wereld.

Ook bedrijven kunnen dit gemakkelijk doen, als ze een afvalbak huren bijvoorbeeld. Bedrijven produceren natuurlijk gemiddeld gezien veel meer afval dan consumenten, en dus moeten ze dit op grotere schaal weggooien. Een afvalbak huren voor bedrijfsafval is een slimme optie, zowel op tijdelijke als op vaste basis. Dit soort afvalbakken zijn er in allerlei varianten, zodat je zelfs op de werkvloer gemakkelijk de diverse soorten afval kunt scheiden.

Maar wat gebeurt er met restafval?

Veel mensen doen erg hun best om afval te scheiden, maar er zijn altijd soorten afval die in geen enkele categorie thuishoren. Deze gooi je bij het zogeheten restafval. Je zou denken dat daar niks mee gedaan kan worden, maar niets is minder waar. Het kan namelijk altijd nog worden verbrand, waarbij er veel energie in de vorm van elektriciteit vrijkomt. Deze elektriciteit kan vervolgens worden gebruikt in huishoudens, bedrijven, etc. Het is dus niet zo dat restafval per definitie op een grote afvalberg terechtkomt en er vervolgens niets mee wordt gedaan, integendeel.

Waarom moet afval scheiden goed gebeuren?

Helaas zijn er nog veel mensen die niet de moeite nemen om op de juiste wijze afval te scheiden. Zonde, want als er bijvoorbeeld een stuk plastic in een lading groenafval zit, kan de hele lading niet worden verwerkt. Hetzelfde geldt voor een stuk glas in het papierafval, dit is heel lastig te verwijderen, want vrijwel alles moet machinaal gebeuren. Neem dus de moeite om alles op een juiste manier te scheiden, zowel thuis als op het werk. Het milieu zal je dankbaar zijn.

Leave a comment