We zitten alweer in de decembermaand en maken ons op voor het einde van het jaar. Een mooie maand waarin we veel tijd spenderen met onze dierbaren. We staan stil bij wat we allemaal hebben en zijn dankbaar. Soms is dit ook confronterend. Zeker als we iemand verloren hebben. Hoe ga je hier mee om? In deze blog vertel ik je een beetje over de vier stappen van het proces. Lees je mee?

Het leven gaat voorbij

Maar weinig mensen kunnen vrede sluiten met de dood, als het er echt op aan komt. En dat is niet zo gek want het betekent een definitief einde. Maar het is ook onafwendbaar. Wanneer er een naaste komt te overlijden, kan dit een grote schok zijn. Geef jezelf de tijd om dat tot je door te laten dringen. De tijd na het overlijden kan voor de dierbaren die achterblijven heel turbulent aanvoelen.

Steun aan elkaar

Zoek daarom vooral steun bij elkaar. Iedereen rouwt op zijn of haar eigen manier en het is fijn om bij mensen in de buurt te zijn bij wie je deze manier van rouwen kan uiten, waar je je op je gemak voelt. Vertrouwen is heel belangrijk. Steun zit namelijk ook in elkaar verder helpen na zo’n vervelende gebeurtenis. Denk samen aan de mooie herinneringen die jullie hebben gemaakt met de dierbare die er nu niet meer is.

De zaken op orde brengen

Al die gevoelens en turbulentie krijgen soms in het begin weinig tijd omdat er een hoop moet gebeuren zodat jouw dierbare een afscheid krijgt dat waardig is voor hoe mooi deze persoon was. Je wilt als het ware een laatste dienst bewijzen. Gelukkig hoef je dat niet alleen te doen en kan je een uitvaartondernemer in de arm nemen. Deze regelt de boel samen met jou en neemt daardoor een last van je schouders af. Voor een uitvaart Amsterdam, of wat voor uitvaart waar dan ook, moet een hoop geregeld worden en daar heb je vaak maar een week de tijd voor. Handig dus als je met iemand samenwerkt die een professional is op het gebied van dit soort samenkomsten organiseren.

Tijd voor de rouw

Na het afscheid, ben je waarschijnlijk nog niet klaar om meteen verder te gaan. Laat rouw je niet opslokken maar duw het ook niet weg en geef je de tijd. Blijf in contact met andere dierbaren en praat over de gevoelens die je hebt. Tijd heelt alle wonden.

Leave a comment