We willen er natuurlijk het liefst nog even niet aan denken, maar de zomer raakt op zijn eind en daar staat de herfst alweer voor de deur. De zomerkleding verdwijnt langzaamaan uit de winkels, de herfstachtige buien laten zich alweer zien en de tijd voor warme chocolademelk in plaats van een verfrissende cocktail breekt straks aan. Dit is dan ook de tijd waar we ons op het slechte weer moeten voorbereiden. Zo komen er ook in Nederland steeds vaker zware stormen voor. Met krachtige windstoten tot wel zo’n 90 kilometer per uur zijn de daken op onze huizen en bedrijfspanden dan ook niet altijd veilig. Zo kan er een hoop stormschade worden opgelopen en daar zitten we natuurlijk niet op te wachten. Maar, als het dan toch gebeurd willen we wel weten wat we moeten doen. En misschien wel belangrijker, hoe we stormschade het best kunnen voorkomen.

 

Een nieuw dak

Als jouw huis, winkel of welk ander pand dan ook schade heeft opgelopen aan het dak door een zware storm is de verzekeraar bellen een van de eerste dingen die je moet doen. Er moet dan namelijk een hoop geregeld worden. Bij huurwoningen kan je vaak het best gelijk melding doen bij de woningbouwvereniging. Vaak dan aan hen de taak om de hele dag aan de telefoon te hangen en de situatie zo snel mogelijk op te lossen. Het dak moet dan natuurlijk vernieuwd worden. Als je zelf een beetje handig bent of handige vrienden hebt, is het het best om hier gelijk zelf mee aan de slag te gaan. Dakdekkers hebben in deze tijd een onwijs drukke agenda, grote kans dat jij daarom niet als eerste aan de beurt bent. Je kunt een container huren om losse dakpannen en puin op te ruimen. Vaak kan dit al snel geregeld worden. De dakdekkers kunnen zo gelijk aan de slag gaan.

 

Schade voorkomen

Voorkomen is natuurlijk altijd beter dan genezen, zo ook met stormschade. Sommige schade is helaas nauwelijks te voorkomen, moeder natuur doet gewoon waar zij zin in heeft, maar toch zijn er verschillende manieren om je woning beter te beschermen tegen stormschade. Zo moet je bijvoorbeeld controleren of de schuttig nog stevig vast staat in de grond en losse spullen binnen staan. Je wilt natuurlijk niet dat dit door een harde windstoot de lucht in vliegt. Op het dak moet je controleren of de schoorsteen, zonnepanelen, antennes en dakpannen nog goed vastzitten en of de dakgoot niet verstopt is. Daarnaast ben je met een bliksemafleider op het dak en gesloten ramen en deuren net even wat beter beschermd, mochten er weer nieuwe stormen in aantocht zijn.

Leave a comment