Twee jaar geleden heb ik mijn vertrouwde dorp in Noord-Holland voor een half jaar ingeruild voor Barcelona. Ik kreeg de kans om een semester in het buitenland te studeren en deze heb ik gelijk met beide handen aangepakt. Gewoon even heel je leven omgooien en tijdelijk opnieuw beginnen in een andere stad, ik kan het iedereen aanraden! Het grootste verschil was dat ik van een dorp naar een gigantische stad ging en ik vond dat geweldig. In Barcelona heb je werkelijk alles in de buurt en hoef je niet met je auto of trein een stuk te reizen voordat je bij je favoriete winkels bent. Toen ik terug was merkte ik dat er veel winkels leeg stonden, zélfs bij ons in het dorp. Ik dacht gelijk, dit moet het gevolg zijn van het online shopgedrag van mensen. Zelf zal ik altijd de voorkeur geven aan een fysieke winkel. Shop jij liever online of ben je daar net als ik wat ouderwets in en ga je liever naar de stenen winkels?

 

Online shoppen

Ik geef het toe, ik shop ook wel eens online. Hier laat ik me door mijn vriend wel eens in meeslepen, die zijn favoriete merken iceberg en parajumpers vaak online koopt. Het is natuurlijk fijn dat je lekker thuis op de bank kunt blijven zitten. Geen gedoe om je auto te parkeren of je OV net op het laatste moment nog moeten opwaarderen. Verder vind je online werkelijk alles en er is genoeg keuze. Je hebt alles makkelijk op een plek. Ook kun je altijd wel ergens sale vinden. Mijn vriend kijkt altijd even of er sale is want “hij zit dan toch achter de laptop”. Ook het pashokje hoef je niet meer in, die om een of andere reden altijd veel te klein zijn met te weinig haakjes om al je spullen aan op te hangen.

 

Fysiek shoppen

De goede oude stenen winkel, ik hou er toch van. Hoe fijn is het namelijk om je nieuw gekochte spullen meteen mee naar huis te nemen? Dat nieuwe jurkje kun je ’s avonds gelijk aan. Ook zie je gelijk wat je koopt en kom je niet voor verassingen te staan als je pakketje dan eindelijk binnenkomt. Maten vallen vaak net wat anders voor verschillende kledingstukken en winkels, wel zo fijn als je gelijk weet dat het niet past, toch? Van het shoppen kun je gelijk een dagje weg maken met vriendinnen of familie, het is namelijk ook gewoon gezellig! Mocht je dan toch iets gekocht hebben waar je uiteindelijk niet zo blij mee bent, dan kun je het gemakkelijk terugbrengen in de winkel en hoef je niet moeilijk te doen. Ik hoop dat meer mensen de voordelen van fysiek winkelen inzien en deze niet hoeven te verdwijnen, want hoe zonde is dat voor het straatbeeld.

Leave a comment