Volgens Europese wetgeving gelden er bepaalde regels voor de rij- en rusttijden van beroepschauffeurs. Deze regels zijn er vooral om te voorkomen dat chauffeurs te lang achter elkaar op de weg aan het rijden zijn en er ongelukken gebeuren. Het idee is dat er door verplichte rusttijden in te stellen minder ongelukken gebeuren, omdat chauffeurs alerter zijn. Om dit te kunnen controleren is de tachograaf een verplicht apparaatje in personen- en goederenvoertuigen. Dit apparaat wordt gebruikt om gegevens zoals reisafstanden, snelheden en stop- en rijtijden te registreren. Hoe kan je een digitale tachograaf gebruiken?

Digitale vs analoge tachograaf

Vroeger werden er analoge tachografen gebruikt, maar tegenwoordig zijn deze vervangen door digitale tachografen. Bij de analoge versie werden de gegevens nog op een papieren schijf geregistreerd, maar bij de digitale is dat niet langer meer het geval. Een digitale tachograaf kan heel makkelijk op afstand uitgelezen worden. Op deze manier hoef je de chauffeur niet te storen en krijg je live data binnen. Dit heeft ook als voordeel dat je sneller kan ingrijpen als je ziet dat een chauffeur zich niet aan de rusttijden houdt.

Voor welke voertuigen is een tachograaf verplicht?

Een digitale tachograaf is volgens de Europese wetgeving verplicht voor commerciële voertuigen die personen of goederen vervoeren. Daarnaast zijn er nog een aantal andere criteria, bijvoorbeeld dat voertuigen met een gewicht van boven de 3,5ton zo’n apparaat moeten hebben. Er zijn enkele vrijstellingen, maar laat je hier goed over informeren. Per chauffeur kunnen er individuele rapportages worden opgesteld als een tachograaf gekoppeld wordt aan bijvoorbeeld een persoonlijke sleutelhanger. Dit is ideaal voor bedrijven die meerdere chauffeurs in dienst hebben.

Hoe lang achter elkaar mag je rijden?

Een tachograaf meet dus onder andere de rij- en rusttijden van een bestuurder, maar hoe lang mag een chauffeur dan eigenlijk achter het stuur zitten? Het maximale aantal uren is vastgesteld op negen rij-uren, maar twee keer per week wordt een aantal van tien uren ook toegestaan. Wil je dus bijvoorbeeld in één keer van Nederland naar midden Italië rijden, dan heb je al twee chauffeurs nodig. Heb je er maar eentje, dan zal je de reis in delen moeten opbreken. Er gelden ook regels voor de pauzes die tussendoor genomen moeten worden. Zo moet er na iedere viereneenhalf uur op de weg minstens 45 minuten pauze worden genomen. Dit is bijvoorbeeld het perfecte moment om een kort dutje te doen of om ergens een hapje te gaan eten langs de weg.

Met een digitale tachograaf wordt het een stuk makkelijker het naleven van rij- en rusttijden te monitoren.

Leave a comment